Onze andere sites
Spinoza.tv

Prof.dr. Jozien Bensing, hoogleraar gezondheidpsychologie - 3

Josina Maria (Jozien) Bensing (Tilburg, 12 maart 1950) is directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) en hoogleraar Klinische Psychologie en Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Na haar studie klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht werkte Bensing bij het Nederlands Huisartsen Instituut. Sinds 1985 is ze directeur van het NIVEL waar toegepast beleidsonderzoek plaatsvindt voor beleidsmakers in de gezondheidszorg.

In 1991 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over de arts-patiënt-communicatie. Twee jaar later werd ze benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In de periode 1996-1998 was ze decaan aan de Faculteit Sociale Wetenschappen. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke decaan aan de Universiteit Utrecht.

Jozien Bensing behoort wereldwijd tot de toonaangevende onderzoekers op het gebied van de medische communicatie. Haar onderzoek naar de communicatie tussen hulpverleners en patiënten/cliënten is zowel maatschappelijk als praktisch van groot belang. Daarbij gaat ze ervan uit dat communicatie een vitaal onderdeel van de gezondheidszorg is, en niet alleen belangrijk voor het emotionele welzijn van de patiënt, maar ook voor diens genezing. Samen met collega’s en promovendi heeft Bensing ruim 16.000 video-opnames van spreekkamer-gesprekken gecodeerd en gearchiveerd.

Bensing bekleedt diverse bestuurlijke functies, onder andere bij de Gezondheidsraad, de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO).