Onze andere sites
Spinoza.tv

Prof.dr. Jozien Bensing, hoogleraar gezondheidpsychologie - 1

“De kracht van aandacht”

Hoogleraar gezondheidspsychologie Jozien Bensing ontving in 2006 de prestigieuze Spinozapremie voor haar onderzoek naar arts-patiëntcommunicatie.

Erkenning
“Zo’n Spinozapremie, erkenning en een bedrag van anderhalf miljoen euro, is het mooiste wat je als wetenschapper kan overkomen. Niet dat ik ooit moeite heb gehad om fondsen te werven voor onderzoek, maar dat is meestal voor toegepast onderzoek. Met de Spinozapremie krijg ik alle ruimte om ook mijn fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen."

Uitstraling
“De prijs heeft een enorme uitstraling gehad. Niet alleen voor mijn vakgebied, maar ook maatschappelijk. In 2007 alleen al heb ik 25 uitnodigingen gehad om te komen spreken buiten mijn normale wetenschappelijke werk om, zowel van ziekenhuizen, geneeskundeopleidingen als patiëntenorganisaties.”

Onuitputtelijke bron
“Het onderwerp gaat eigenlijk iedereen aan. Iedereen kent wel incidenten waarbij de communicatie tussen arts en patiënt te wensen overlaat. De basis van mijn onderzoek vormt 16.000 video-opnames van consulten. Die heb ik geanalyseerd met behulp van een Amerikaans systeem. Zo zijn de resultaten ook internationaal uitwisselbaar. Het is een onuitputtelijke bron."

Patiënten juist minder mondig
“Geheel tegen de verwachting in blijkt uit mijn onderzoek dat patiënten de afgelopen 15 jaar minder mondig zijn geworden. Een van de oorzaken is de introductie van de computer in de spreekkamer. Zodra de arts op zijn scherm kijkt houdt de patiënt op met praten. We willen onderzoeken of de kwaliteit van de communicatie ook meetbare effecten heeft op gezondheidsuitkomsten. Vervolgonderzoek zal daarnaast gaan over mogelijke placebo-effecten van de communicatie. Aandacht is vaak belangrijker dan we denken.”