Onze andere sites
Spinoza.tv

Prof. Ed van den Heuvel over eerdere metingen van snelheden van kosmische neutrino's

Neutrino’s sneller dan het licht? Minisymposium sectie Natuur- en Sterrenkunde
Locatie: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.

Naar aanleiding van de recente publicatie van spraakmakende onderzoeksgegevens door Italiaanse wetenschappers organiseert de sectie Natuur- en Sterrenkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een minisymposium over de achtergronden en de mogelijke gevolgen van hun bevindingen. Het minisymposium is vrij toegankelijk. Het is bedoeld voor iedereen met een brede belangstelling voor wetenschap en techniek. Een natuurkundige achtergrond is niet nodig.

Edward Peter Jacobus (Ed) van den Heuvel (Soest, 2 november 1940) is een Nederlandse sterrenkundige en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Van den Heuvel werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van vorming en evolutie van compacte objecten (neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen) in dubbelsterren en op het gebied van de studie van gammaflitsen.
Van den Heuvel studeerde wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht. In maart 1968 promoveerde hij daar op een onderzoek over de rotatie van sterren. Na zijn promotie was hij onder andere postdoctoral fellow aan de Universiteit van Californië – Santa Cruz, wetenschappelijk medewerker en lector aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar astrofysica aan de Vrije Universiteit Brussel.
Hij vervulde onder meer bestuursfuncties bij de KNAW, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland, de Stichting ASTRON te Dwingeloo en bij Diergaarde Artis, waar hij een van de oprichters was van het planetarium.
Van den Heuvel werd voor zijn werk onderscheiden met het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven, de Spinozaprijs (1995) en de Descartesprijs van de Europese Unie (2002). Bovendien is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.1 Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (sinds 1982), honorary member van de Indian Academy of Sciences, Associate Fellow van de Royal Astronomical Society (Londen), en honorary Fellow van het Inter University Center for Astronomy and Astrophysics te Pune, India. Hij werkte verder in 1974 als gastonderzoeker aan het Institute for Advanced Study te Princeton en in 1991 als programmaleider aan het Institute for Theoretical Physics van de Universiteit van Californië – Santa Barbara.