Onze andere sites
Spinoza.tv

Trekken aan DNA met een laserpincet

Fast Facts: Trekken aan DNA met een laserpincet from Fast Facts on Vimeo.

Onderzoek naar samenwerkende eiwitten in mitochondriaal DNA

Het DNA in onze cellen is zo dun, dat je het onder een normale microscoop niet kunt zien. Om de verschillende eigenschappen van DNA te kunnen onderzoeken, bedenken wetenschappers manieren om de onzichtbare strengen toch in beeld te krijgen. Op de afdeling Fysica van Levensprocessen aan de VU gebruiken ze daar een laserpincet voor. Mitochondriën zijn celorganellen die hun eigen DNA hebben. Het zijn de energieleveranciers van de cel. Hoe meer energie een cel nodig heeft, hoe meer mitochondriën er in die cel zitten. Een spier- of hersencel heeft dus relatief veel mitochondriën. Er wordt aangenomen dat mitochondriën oorspronkelijk bacteriën waren die in de loop van de evolutie zijn gaan samenwerken op celniveau. Het DNA in de mitochondriën is sindsdien sterk vereenvoudigd omdat het niet meer zelfstandig hoefde te bestaan. Daardoor is mitochondriaal DNA een goed model voor onderzoek naar samenwerkende eiwitten.

Onderzoeker

Prof. dr. Gijs Wuite

Gijs Wuite (1972) doet onderzoek op het snijvlak van de natuurkunde en de biologie. Zijn onderzoeksgroep is erin geslaagd om met een micropincet van laserstralen bacterieel chromosoom verder te ontrafelen. De groep heeft laten zien hoe een belangrijk eiwit strengen van DNA in bacteriën bij elkaar houdt. Door deze techniek is nu voor het eerst verklaarbaar hoe de chaotische kluwen die bacterieel DNA lijkt te zijn, toch netjes georganiseerd is en dynamisch kan functioneren. Wuite is voorzitter van de commissie die het natuurkundeonderwijs aan de VU volledig is aan het herzien om een bredere studentenpopulatie aan te spreken.

Credits

redactie: Jasmijn Snoijink; camera: Seesaw; montage: Fiveminutes.tv; grafische elementen: SproetS; muzikale elementen: Daan van West;