Onze andere sites
Spinoza.tv

Strafrecht zonder grenzen

Fast Facts: Strafrecht zonder grenzen from Fast Facts on Vimeo.

Internationaal tribunaal versus nationaal strafrecht

Internationale gerechtshoven hebben de moeilijke taak om individuen te vervolgen voor collectieve misdaden. Kan internationaal recht op nationaal niveau toegepast worden? Of kunnen Nederlandse rechters teruggrijpen op nationaal recht? Jurist Elies van Sliedrecht wil de spanning tussen nationaal en internationaal strafrecht harmoniseren.

Onderzoeker

Prof. dr. Elies van Sliedregt

Elies van Sliedregt (1971) is hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit en co-directeur van het Amsterdam Centre on the Interdisciplinary Reaserch on International Crimes (ACIC). Zij doet onderzoek naar de beginselen van het strafrecht vanuit rechtsvergelijkend perspectief. Van Sliedregt heeft in 2006 de hoogste wetenschappelijke onderscheiding op het terrein van het strafrecht, de Moddermanprijs, ontvangen. In 2008 ontving ze de J.C. Ruigrokprijs voor haar proefschrift ‘The Criminal Responsibility of Individuals for Violations of International Humanitarian Law’. In 2004 ontving ze een Veni subsidie voor een onderzoek getiteld ‘The presumption of Innocence in an Era of Terror’. In 2009 werd een Vidi beurs toegekend voor onderzoek naar harmonisatie van aansprakelijkheid in het internationale strafrecht.

Credits
redactie: Moira van Dijk; camera & montage: Jonathan Massey; grafische elementen: SproetS; muzikale elementen: Daan van West