Onze andere sites
Spinoza.tv

Zelfbewuste hersenen

Fast Facts: Zelfbewuste hersenen from Fast Facts on Vimeo.

Zelfreflectie bij schizofrenie patiënten
Denken dat je de messias bent of dat de CIA achter je aanzit. Eén op de honderd mensen lijdt aan dit soort wanen en heeft schizofrenie. Inzicht in de eigen ziekte ontbreekt bij schizofrenie patiënten door een gebrek aan zelfinzicht. Hierdoor denken ze dat ze geen behandeling nodig hebben. André Aleman onderzoekt het gedeelte in de hersenen dat over ons zelf nadenkt.

In ons brein vormen miljarden neuronen een complex netwerk. Dat netwerk stuurt ons lichaam aan. Ons bewustzijn bevindt zich in het jongste gedeelte van de hersenen: de cortex. Het Universitair Medisch Centrum Groningenonderzoekt wat er misgaat in dit gedeelte van de hersenen bij mensen die aan schizofrenie lijden.

Schizofrenie heeft een neurologische basis. Dit blijkt onder andere uit het feit dat één procent van de bevolking aan schizofrenie lijdt. Dat is over de hele wereld ongeveer gelijk. Ook blijkt uit onderzoek onder tweelingen dat tachtig procent van de gevallen erfelijk is. Vandaar dat André Alemans onderzoeksgroep aan de UMCG neurowetenschappelijke methoden gebruiken om schizofrenie te onderzoeken en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

Onderzoeker
André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en directeur van onderzoeksschool BCN-UMCG. Het onderzoek van Aleman richt zich op het begrijpen en verklaren van psychiatrische stoornissen van de waarneming, zoals hallucinaties bij schizofrenie. Hij heeft door middel van fMRI-scans aangetoond dat in de hersenen van mensen die stemmen denken te horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn. Verder richt Aleman zich op het in kaart brengen van hersenfuncties die betrokken zijn bij het waarnemen en hanteren van emoties.

Credits
redactie: Moira van Dijk; camera: Seesaw; montage: 5MinutesTV; grafische elementen: SproetS