Onze andere sites
Spinoza.tv

Science of fiction?

Science of fiction?

Tijdreizen, wormgaten en de grootvaderparadox. De grenzen tussen science en fiction vervaagden op 16 november bij Spinoza te Paard. Carlo Beenakker liet zien dat reizen in de tijd een onderwerp van serieus onderzoek kan zijn en niet alleen schrijfstof voor fantasten. Met theatermaker Jan van den Berg reisde het publiek van Spinoza te Paard vervolgens door de ruimte, bestemming: Mars. Staat niets ons meer in de weg ‘to boldly go where no man has gone before?’

Einstein toonde met zijn relativiteitstheorie aan dat een enkele reis naar de verre toekomst theoretisch mogelijk is. Teruggaan in de tijd is zo mogelijk nog lastiger, maar is het uitgesloten? Carlo Beenakker nam ons mee in de wereld van tijdmachines, wormgaten en de grootvaderparadox.

Marslanding
De theatervoorstelling Marslanding zocht de grenzen van de realiteit op. Deze interactieve reality-play deed ‘live’ verslag van de landing van de Nederlandse ruimtesonde Ulysses op Mars op 11 september 2010. Jan van den Berg, maker van documentaire theatervoorstellingen en films over wetenschap, was moderator bij de voorstelling en sprak met verschillende wetenschappers over ruimtevaart als metafoor voor cyberspace. Hij vertelde hoe deze voorstelling was opgezet en wat de conclusies waren. Geloofde de man in de straat werkelijk dat we op Mars waren geland, net als tijdens Orson Welles’ legendarische radiohoorspel uit 1938?

Carlo Beenakker
Hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de universiteit Leiden Carlo Beenakker ontving zijn NWO-Spinozapremie in 1999. Hij houdt zich onder andere bezig met kwantumcomputers en grafeen, de tweedimensionale koolstofvariant waarvoor Andre Geim en Konstantin Novoselov in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde hebben ontvangen.