Onze andere sites
Spinoza.tv

Antidepressiva en zelfmoord bij kinderen

15 juni 2010: Frits Rosendaal over Medische hypes
Medische Hypes

Feiten, statistiek en publieke perceptie
De Mexicaanse griep greep wereldwijd om zich heen, half Nederland werd gevaccineerd en we moesten massaal onze handen ontsmetten. Maar was dit ook nodig? Hoogleraar Klinische Epidemiologie Frits Rosendaal onderzocht op 15 juni tijdens Spinoza te Paard hoe feiten en emotie elkaar verdringen als het om onze gezondheid gaat.

Medische hypes, de media staan er bol van: kanker door mobiele telefoons, bijwerkingen van geneesmiddelen, trombose door vliegreizen. Maar hoe zit het met de medische feiten waar deze hypes op gebaseerd zijn? Spinozawinnaar Frits Rosendaal maakte duidelijk hoe deze hypes ontstaan en wie daar belang bij heeft.
Frits Rosendaal is hoogleraar Klinische Epidemiologie aan de Universiteit Leiden. Hij ontving in 2002 een Spinozapremie van NWO voor zijn onderzoek naar trombose.

Anti-hype
Onderzoeksjournalist Jaïr Stein van de VPRO liet zien hoe anti-hypes worden ingezet om medische feiten te ondergraven. Waarom wordt met opzet onrust gecreëerd? Jaïr Stein opende onze ogen aan de hand van fragmenten uit zijn radioprogramma over de relatie tussen antidepressiva en zelfmoord bij kinderen.