Onze andere sites
Spinoza.tv

De insectensnackverkiezing

18 mei 2010: Marcel Dicke over Het nut van insecten
Bugslibar beste insectensnack van Nederland
Insecten zijn nuttig en lekker.

Dat liet Spinozawinnaar Marcel Dicke zien én proeven op 18 mei tijdens Spinoza te Paard. Het publiek mocht zijn tanden zetten in verschillende insectenhapjes en bepalen welke de beste insectensnack van Nederland is. De bugslibar, een chocolademueslireep met meelwormen, was de overtuigende winnaar. Deze winnende delicatesse is sinds 2011 verkrijgbaar in de winkel.

Bij insecten denken de meeste mensen aan muggen, mieren en andere kruipende en vliegende lastposten. Maar insecten zijn bijzonder handige beesten. Bijvoorbeeld in de biologische gewasbescherming. Planten roepen zelfs bevriende insecten te hulp om vijanden te komen verjagen. Marcel Dicke leerde ons om op een totaal andere manier te kijken naar insecten. Niet als plaag, maar als opruimers, beschermers en voedsel.

Marian Peters van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (VENIK) leidde de insectensnackverkiezing. Zij legde uit wat er allemaal bij komt kijken om van insecten een hoogwaardig voedingsproduct te maken.
Entomologie en Entomofagie

Marcel Dicke is hoogleraar Entomologie aan de Wageningen Universiteit. Hij ontving in 2007 een Spinozapremie voor zijn onderzoek naar de interactie tussen planten en insecten. De Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Marian Peters houdt zich bezig met entomofagie: het eten van insecten. Zij ontwikkelt samen met studenten Food Design van de HAS uit Den Bosch diverse lekkere en aantrekkelijke voedseltoepassingen met insecten. VENIK wil insecten als alternatieve eiwitbron op de markt brengen.